W dniach 4 i 5 czerwca postanowiliśmy przygotować jedno z ulubionych dań śniadaniowych
– tosty! Na dzieci czekały stanowiska z opiekaczami, chlebem tostowym oraz rozmaitymi
dodatkami – od klasycznego sera żółtego i szynki, poprzez dodatki. Każdy mógł
skomponować własnego tosta, takiego jak lubi. Pod okiem nauczyciela dzieci samodzielnie
układały składniki, a następnie z pomocą wychowawcy wkładały tosty do opiekacza. Tosty
wyszły chrupiące, a ich zapach rozchodził się po całej sali. Najlepszą zabawą było ozdabianie
tostów za pomocą ketchupu, dzieci rysowały uśmiechnięte buźki, serduszka i literki.
Zajęcia kulinarne z robienia tostów to nie tylko kulinarna przygoda, ale też okazja do
wspólnego spędzania czasu, integracji przy wspólnym stole oraz kształtowanie umiejętności
praktycznych związanych z przygotowaniem posiłków.